- Likes
- Followers
- Subscribers
- Followers
- Subscribers
- Followers
- Followers
- Members
- Followers
- Members
- Followers
- Subscribers
- Posts
- Comments
- Members
- Subscribe
5 Bin 15 Bayanın Yardım Çığlığı: ‘İhbarların Yüzde 55,3’ünde Bayanlar, Eşlerinden Şiddet Gördüğünü Belirtti’
Kadına yönelik şiddet her geçen gün artmaya devam ediyor. İktidar, şiddeti önlemeye, caydırmaya yönelik harekete geçmesi gerekirken, susmayı tercih ediyor. Türkiye Bayan Dernekleri Federasyonu (TKDF), Mesken İçi Şiddet Acil Yardım Sınırı 2022 Yılı Data ve Tahlil Raporu’nu açıkladı. Rapora nazaran, şiddet ihbarlarının yüzde 55,3’ünde bayanlar, eşlerinden şiddet gördüğünü söyleyerek, yardım istedi.
‘Bin 103 konut içi şiddet ihbarı geldi’
Anka’nın haberine nazaran, TKDF, Mesken İçi Şiddet Acil Yardım Çizgisi 2022 Yılı Data ve Tahlil Raporu’nu açıkladı. TKDF tarafından hazırlanan ve bugün yayınlanan raporda şu sözler yer aldı:
“Türkiye Bayan Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yönetilen Mesken İçi Şiddet Acil Yardım Çizgisi 2022 yılında toplam 5 bin 15 davet almıştır. 2022 yılı boyunca Konut İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na Türkiye’deki tüm vilayetlerden arama alınmıştır. En çok arama İstanbul vilayetinden gelmiştir. Bu bağlamda İstanbul ilinin tüm ilçelerinden arama ve ihbar alınmıştır. Hatta en çok arama pazartesi günleri (yüzde 18,4) gelmiş, pazartesi gününü yüzde 16,71 ve yüzde 16,29 ile çarşamba ve cuma günleri gelen ihbarlar olmuştur. Gün içinde hatta en çok ihbarın yapıldığı saat 13.00 sularıdır (yüzde 9,69). Bununla birlikte saat 11 ve 12 sularında sırasıyla yüzde 8,29 ve yüzde 8,76 en çok davetlerin alındığı saat dilimleri olmuştur. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda cinsiyete dayalı şiddete maruz kalanların gün içinde faillerinden uzaklaşabildikleri alanlarda ihbarlarını gerçekleştirebildiklerini belirtmek mümkündür.
15 Ekim 2007’den günümüze mesken içi şiddet sınırına gelen toplam davet 87 bin 268 olmuştur. Bu davetler içerisinde 2022 yılında Türkiye’nin tüm vilayetlerinden gelen ihbarlarla birlikte çok sayıda ülkeden Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan, İngiltere, İtalya ve Kıbrıs’tan şiddet ihbarı alınmış, bu hadiseler takip edilerek dayanak sağlanmıştır. 2022 yılı içerisinde Mesken içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen ve kayıt açılan bin 527 hadisenin bin 103’ü mesken içi şiddet ihbarıdır. Bu şiddet ihbarlarının 763’ü eş şiddeti ihbarlarıdır. 232 davet sığınma meskeni talebinde bulunmuştur. 51 hadiseye acil müdahale yapılmıştır. 2022 yılı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen maruz kalanların yaşları 1-80 ortasında değişmiştir.
‘232 davet sığınma konutu talebinde bulundu’
Gelen aramalar göstermektedir ki, konut içi şiddetin maruz kalanlarının büyük çoğunluğu bayanlardır (yüzde 90,8). Bu oranı yüzde 3,4 ile kız, yüzde 1,8 ile oğlan çocukları izlemektedir. İhbar edilen şiddet hadiselerinin değerli çoğunluğu ruhsal ve fizikî şiddet olaylarıdır (psikolojik şiddet yüzde 42,31; fizikî şiddet yüzde 34,45). Bu şiddet çeşitlerinin dışında gelen davetlerin yüzde 12,04’ü toplumsal şiddet, yüzde 4,57’si cinsel şiddet ve yüzde 6,63’ü ekonomik şiddeti ihbar eden davetler olmuştur. Burada şunu belirtmekte yarar bulunmaktadır: Her ne kadar tahlil yaparken şiddet cinslerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak kolayken, gerçek hayatta bu durum o kadar kolay olmamaktadır. Birden fazla olayda birçok şiddet çeşidi birlikte yer alabilmektedir, ama bir ya da iki tanesi mağdur üzerindeki derin tesirleri nedeni ile başkasından öne çıkmakta ve mağdur tarafından lisana getirilmektedir. Birebir vakitte fizikî şiddet dışındaki şiddet çeşitleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir. Ayrıyeten, farklı şiddet tipleri biliniyor olsa dahi ihbarda bulunmak, o mevzuda yardım talep etmek için gereğince acil ve önemli bir durum olarak değerlendirilmiyor olabilir.
Acil yardım sınırına gelen davetler göstermektedir ki, bayanlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır. Gelen davetler şiddetin en inançlı yer olduğunu varsaydığımız mesken içerisinde bayanların hayatlarını paylaştıkları eşler ve öteki aile bireyleri tarafından uygulandığını göstermektedir. 2022 yılında eşler yüzde 55,3 ile saldırganlar içerisinde en geniş kümesi oluşturmaktadır. Eşleri, yüzde 7 ile öteki aile üyeleri takip etmektedir. Aile içerisinde genel manada aile, baba, ağabey, abla, kız ve oğlan çocuklar şiddet uygulayanlar olarak mağdurlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtilmiştir. Erkekler duygusal bağları bittikten sonra da bayanlara şiddet uygulamaktadır. Saldırganların yüzde 5,6’sı eski eş, yüzde 1,5’i eski erkek arkadaş olmuştur.”