Aksehir.NET

Fay Çizgisi Nedir, Neden Hareket Eder? Türkiye Fay Sınırı Haritası

107

Deprem bölgesi olması sebebiyle daima diken üstüne olan vatandaşlar, bugün günün birinci saatlerinde yaşanan 7.4 büyüklüğündeki Kahramanmaraş zelzelesi sonrası, fay çizgileriyle ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Üzerinde bulunduğumuz sınır sebebiyle yaşanan en ufak bir fay hareketinden etkilenmemiz sonrası, uzmanlar bu doğrultuda açıklamalarda bulunuyor. Pekala fay çizgileri neden hareket eder? Fay çizgisi kırılırsa ne olur? Fay çizgisi nedir, ne işe fayda? Türkiye’de kaç tane fay çizgisi var? Ayrıntılar…

Fay Çizgisi Nedir, Ne İşe Fayda?

İki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünmesi sonrası zıt istikametlerde hareket etmeleri ile meydana gelen yapılara fay ya da kırık denir. Bu kırıkların uzunlukları boyunca katmanlar iki farklı blok halinde yer değiştirmektedir. Buradaki kırık terimi ile çatlak farklı şeylerdir. 

Bir öteki tanımla, yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketlerinden meydana gelen gerilme ve sıkışmalar, kimi kısımlarında yüzyıllar boyunca güç birikimi yapar. Bu güçler vakit zaman ortaya çıkar ve hareket meydana getirir. Bu hareketli kısımlara fay, fayın bulunduğu yerlere fay sınırı denir.

En Tehlikeli Fay Sınırı Nerede?

Türkiye’de yer alan en etkin ve tehlikeli fay çizgisi Batı Anadolu Fay Hattı’dır.

Türkiye’de Kaç Tane Fay Çizgisi Var?

Jeolojik olarak en etkin zelzele jenerasyonu üzerinde yer alan Türkiye’de; Kuzey Anadolu Fay Çizgisi, Doğu Anadolu Fay Çizgisi ve Batı Anadolu Fay Sınırı olmak üzere 3 adet fay sınırı bulunmaktadır.

Fay Sınırları Neden Hareket Eder?

Levhalar birbirlerine sürtündüğü esnada büyük kütleler ortasında kalan fay ismi verdiğimiz zayıf noktalar zorlanır. Bu zorlanma gerilme gücü birikmesine yol açar. Zorlanma ve sürtünmenin tesiri ile kısa bir vakit içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Fay sınırlarının hareketi bu biçimde açıklanır.

Türkiye Fay Sınırı Haritası

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.